El passat dissabte 19 de març va tenir lloc a Navàs, la fira pedagògica “l’escola al carrer” organitzada pel Col·legi Sant Josep. Una fira plena d’activitats on l’aprenentatge família escola va ser la gran protagonista. Sota el lema “#somsantjosep”, cada una de les parades presentaven un dels pilars fonamentals del projecte pedagògic de l’escola.
Els alumnes com a agents de canvi i en base al lideratge compartit, a l’estand #someTwinning i #somErasmus+ es presentaven els diferents projectes internacionals que es duen a terme a l’escola. Va ser el tret de sortida de la campanya “Mobilise for the jungle”, on els propers dies es recolliran mòbils en desús que seran enviats a la institució Roots&shoots de Jane Goodall, etòloga coneguda a nivell mundial, per tal d’aprofitar metalls o reutilitzar-los per altres funcions i amb els beneficis obtinguts ajudar a salvar ximpanzés en perill i protegir ecosistemes africans. Aquesta campanya està emmarcada dins el projecte eTwinning “4everwild” que el Col·legi Sant Josep està duent a teme amb escoles de França i Itàlia. També es van presentar els objectius base de l’acreditació Erasmus+ que l’escola acaba de rebre per dur a terme les mobilitats europees d’alumnes i mestres fins el curs 2027.
A la fira es va gaudir d’activitats d’experimentació a partir de reptes, desplegant així el Projecte CLIL que l’escola està duent a terme per tal de potenciar la competència de la llengua anglesa a partir de les ciències, l’educació física i les arts. Sota el nom de #somsteam es va gaudir de les diferents activitats matemàtiques, de science, de robòtica i pensament computacional que l’escola té en marxa.
Un dels projectes propis del Col·legi Sant Josep és el “Connectem”. A la fira es van presentar diferents projectes interdisciplinaris que duen a terme els nens i nenes de primària, on la comunicació i l’esperit crític per aprendre a aprendre en són la base per a ser competents per la vida.
També es va presentar el projecte d’emocions que l’escola realitza per donar resposta a la necessitat creixent de treballar la vessant emocional i afectiva en els infants que els capaciti per afrontar millor els reptes que es trobaran al llarg de la vida. L’escola té clar que les emocions són el principal motor de l’aprenentatge i la motivació és la porta d’entrada perquè la curiositat, l’esforç, el compromís i el treball en equip ajudin a cada nen i nena a sentir-se protagonista del seu propi procés educatiu.
Tot l’equip del menjador de l’escola, van animar també a tothom qui passava per l’estand #somescolaverda i #somsalut a fer un taller de broquetes de fruita i donar a conèixer la tasca educativa del servei menjador de l’escola, així com donar a conèixer la llarga trajectòria que té el centre educatiu com a escola verda.
Perquè la lectura és essencial per afavorir el creixement integral dels infants, a l’estand #somlectors i #somescolaencatalà es va gaudir d’un espai lector molt agradable, on es podia participar en un gran “paraulògic” i aportar un granet de sorra escrivint quin ha estat el llibre que més ha marcat la teva vida.
Un dels estands més concorregut va ser el #somfutur, el gran espai educatiu de la llar d’infants del Sant Josep on es presentaven propostes educatives mitjançant el joc i diversos espais d’estimulació i experimentació, permetent a famílies i nens i nenes veure la vessant més pedagògica de la llar d’infants.
Un espai estrella de la fira va ser el #somAFA on es va teixir amb l’ajuda de tots els nens i nenes una mandala gegant amb sorra de colors. Van presentar la caminada-xocolatada solidària oberta a tothom, per la lluita del càncer infantil que tenen prevista organitzar el proper 22 de maig.
Tothom qui passejava per la fira va gaudir del #somcreactius on hi havia diferents espais d’aprenentatge d’educació infantil 2n cicle on es va poder participar de manera activa i constructiva a través de l’art, les construccions, les coses petites i l’espai pensem i juguem.
Amb el #sommoviment els nens i nenes van gaudir de jocs de psicomotricitat i es va oferir la possibilitat de posar en joc el potencial expressiu, creatiu i investigador dels participants, tot fent salut.
Un dels espais més fotogènics va ser el #somcultura i #somtradició on es presentaven la música, les festes i les tradicions com a part de la cultura i fonamental en el projecte educatiu del Col·legi Sant Josep. Famílies senceres van fer-se fotos en un photocoll vestits de dimonis, pastorets, angelets… fent honor als més de 30 anys que l’escola representa els Pastorets.
L’art, com a via de comunicació i expressió d’emocions, va ser també present a la fira pedagògica, presentant l’exposició fotogràfica que els alumnes de cicle superior de primària havien realitzat dins el taller Virtu@lia. L’exposició “Petjades” va ser molt admirada i va posar de manifest el gran talent que tenen els nens i nenes per posar la mirada al món amb ulls d’infant.
A tots els nens i nenes de l’escola se’ls va regalar una samarreta amb el missatge “Deixo petjada, soc #santjosep Navàs” com a símbol que tots els qui formen part de l’escola són importants i per tant, totes i tots, deixen petjada.
La fira pedagògica “l’escola al carrer” va ser molt més que una fira, va ser un espai familiar on tota la comunitat educativa va gaudir d’un matí molt lúdic i alhora educatiu.